Протидія буллінгу

Херсонський ясла садок 11 

19 січня 2019 року набув чинності Закон України від 18.12.2018 року № 2657-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)».

Так, Закон України «Про освіту» доповнено пунктом, яким передбачено, що булінг (цькування) це діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

У законі «Про освіту» передбачили типові ознаки булінгу (цькування):

  • систематичність (повторюваність) діяння;
  • наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності);
  • дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

Керівник закладу дошкільної освіти має забезпечувати створення у закладі освіти безпечного освітнього середовища, вільного від насильства та булінгу (цькування), у тому числі:

  • розглядати заяви про випадки булінгу (цькування) здобувачів освіти, їхніх батьків, законних представників, інших осіб та видавати рішення про проведення розслідування;
  • забезпечувати виконання заходів для надання соціальних та психолого-педагогічних послуг здобувачам освіти, які вчинили булінг, стали його свідками або постраждали від булінгу (цькування);
  • повідомляти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України та службі у справах дітей про випадки булінгу (цькування) в закладі освіти.

Для створення у закладі дошкільної освіти безпечного освітнього середовища, вільного від насильства та булінгу (цькування), розроблено план заходів:

Натисніть щоб переглянути план заходів детальніше

ПРОЦЕДУРА ПОДАННЯ (З ДОТРИМАННЯМ КОНФІДЕНЦІЙНОСТІ

ЗАЯВИ ПРО ВИПАДКИ БУЛІНГУ (ЦЬКУВАННЯ)

 

1.Усі здобувачі освіти Херсонського ясел-садка №11 комбінованого типу з логопедичними групами Херсонської міської ради, а саме: педагогічні працівники закладу, батьки та інші учасники освітнього процесу повинні обов’язково повідомити директора ясел-садка про випадки булінгу (цькування), учасниками або свідками якого вони стали, або підозрюють про його вчинення по відношенню до інших осіб за зовнішніми ознаками, або про які отримали достовірну інформацію від інших осіб.

2.На ім’я директора ясел-садка пишеться заява (конфіденційність гарантується) про випадок боулінгу (цькування).

Зразок заяви про булінг

ПОРЯДОК РЕАГУВАННЯ НА ДОВЕДЕНІ ВИПАДКИ ЦЬКУВАННЯ

ТА ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПРИЧЕТНИХ ДО БУЛІНГУ

          1. Директор ясел-садка видає наказ про проведення розслідування та створення комісії з розгляду випадку булінгу (цькування), скликає її засідання, з’ясовує обставини булінгу.

      2. До складу такої комісії входять педагогічні працівники (у тому числі психолог), батьки постраждалого та булерів, директор ясел-садка та інші зацікавлені особи.

      3. Якщо комісія визнала, що це був булінг, а не одноразовий конфлікт чи сварка, тобто відповідні дії носять систематичний характер, то керівник закладу освіти повідомляє уповноважені підрозділи органів Національної поліції України та Службу у справах дітей.

      4. У разі, якщо Комісія не кваліфікує випадок як булінг (цькування), а постраждалий не згодний з цим, то він може одразу звернутись до органів Національної поліції України із заявою, про що керівник закладу освіти має повідомити постраждалого

           5. Рішення комісії реєструються в окремому журналі, зберігаються в паперовому вигляді з оригіналами підписів усіх членів комісії.

      6. Особи, які за результатами розслідування є причетними до булінгу, несуть відповідальність відповідно СТАТТІ 172 Кодексу про адмінправопорушення

(дрібне хуліганство) додали штрафи за цькування:

  • штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн) або громадські роботи від 20 до 40 годин – якщо цькували вперше;
  • від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів або громадські роботи від 40 до 60 годин, якщо дії вчинили повторно або знущалась група осіб;
  • якщо керівник освітнього закладу не повідомить про цькування уповноваженим підрозділам органів Нацполіції – штраф 50-100 неоподатковуваних мінімумів або виправні роботи до одного місяця з відрахувнням до 20% заробітку.